Flambování – Ohoření potraviny pro přidání chuti.

Flambování je opravdu velice zvláštní příprava jídla. Jedná se o speciální metodu, kdy něco smažíme anebo upečeme a následně to oflambujeme. Pokud bychom trochu zabrouzdali do toho, co to falmbování je, budeme možná trochu skeptičtí ohledně chutě, kterou nám to přinese. Flambování je vlastně takové ohoření dané potraviny. Máme dva druhy flambování. Buď se jedná o rozpouštění polevy na cukrovinkách po jejich upečení, na to používáme speciální flambovací pistole, anebo to uděláme v kuchyni na pánvi, do které se vylije nějaký alkohol, a ten se následně vlivem horka zapálí, čímž dojde k flambování pokrmu v pánvi. Většinou se na toto používají speciální pánve s odolným povrchem. Po zapálení alkoholu totiž dojde k hořeni s vysokým plamenem. Je tedy nutné na to mít dostatečný prostor. Navíc bychom měli dbát na bezpečnost, a hlavně na odsávání par.

Dodáme jídlu opravdu zvláštní a speciální chuť.

Flambování ale nedodává jídlu přímo alkoholovou chuť. Spíše jsou tato jídla taková prouzená skrz na skrz. Hlavně se to s flambováním nesmí přehánět. Stačí jenom o chvilku dýl, a můžeme vyhodit celý obsah pánve. Spáleninu totiž nikdo nemá rád. Pokud to ale netrefíme, může se stát, že bude v dané potravině, většinou masu, hodně cítit alkohol, který tam naléváme. Ano, vždy tam bude něco cítit, ale záleží na tom jak moc. Pokud se budeme bavit o flambování za použití flambovací pistole, jedná se zde o velice speciální styl flambování. Jelikož se ale flambování vyznačuje tím, že se na jeho provedení používá plamen, proto je použití flambovací pistole považováno i za jeden ze způsobů flambování. Je to ale trochu jiné. Nezapaluje se tady alkohol, ale přímo se používá plamen pistole na potravinu, kterou chceme flambovat. Tyto pistole se používají hlavně v cukrářství. Pokud potřebujeme na nějaké cukrovince rozpustit marshmalow anebo dát nějaké krásné polevě dát nádech sklovaté, černé barvy a zároveň ji trošku změnit chuť, musíme hodně opatrně použít tuto pistoli. I tímto zařízením, se toho dá více zkazit než udělat. Důležité je vědět, jak s tím zacházet

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*