Pizza – Italská pochoutka pro mistry

Pizza sice je původem z Itálie, ale existuje na světě i pizza Americká. Rozdíl mezi nimi je jednoduchý. Americká pizza je spíše taková buchta. Navíc je trochu obráceně, co se ingrediencí týče. Máme nejprve těsto (to je společné pro obě), pak máme sýr a až potom rajčatová omáčka a ingredience. Těsto se také nepoužívá takové, jako na italské pizze. Americká pizza se vyznačuje spíše nadýchaností těsta. Italská pizza se snaží mít tlustý okraj, ale tenoučké těsto uprostřed. Americká pizza upřednostňuje spíše těsto než ingredience, pizza Italská upřednostňuje spíše ingredience před těstem. Tyto rozdíly také hrají roli v jejich pečení. 

Styl pečení americké pizzy.

Na americkou pizzu, používáme spíše kynuté a nadýchané těsto. Jeho složení záleží na speciálním rodinném receptu daného kuchaře. Většinou jsou tyto recepty tajemstvím jednotlivých restaurací. Jak již známe, těsto je hlavním základem pizzy. U americké pizza to platí dvojnásob. Vzhledem k tomu, že upřednostňuje těsto, před ingrediencemi. U amerického typu pizzy se také používá forma na pizzu. Pokud ji nepoužijeme, pizza by se nám mohla v peci rozplácnout a nemusela by být dobrá. Forma na pizzu tomu zabraňuje kvůli vysokým okrajům. Díky tomu pizza získá svůj nadýchaný buchtovitý tvar.

Styl pečení italské pizzy.

Stejně jako u americké pizzy, nejdůležitějším základem této pizzy je těsto. Těsto je zde ale hlavně jako podklad, sice také dělá pizzu ale hlavně, jeho tenkost. Zde jde o to, použít co možná nejmenší základ tak, aby byly upřednostněny ingredience. Pokud se zvládne krásně nadýchaný okraj a nádherně tenký prostředek pizzy, je to opravdu obrovská lahůdka. Pokud děláme italský typ pizzy, musíme opravdu dodržet pečení. Hlavně se zde nepoužívá forma na pizzu. Ta by nám mohla zkazit celkový dojem naší pizzy. Je důležitý, pravý opak. My nepotřebujeme vysoké okraje. Potřebujeme mít pizzu co možná nejtenčí. Proto se pizza dává do pece většinou jen tak. Pokud to pec neumožňuje, musíme použít speciální, bez okrajový, perforovaný anebo sítový plech. Prostě nic, co má okraje. Pizza se musí péct rovnoměrně, a hlavně musí být co nejtenčí.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*