Elektrické kotle, sporáky nebo fritézy.

Jedná se o velmi zvláštní skupinu spotřebičů. Vše se používá na vaření, smažení anebo fritování všemožných potravin. Prostě opravdu komplexní vaření v praxi. Profesionální elektrické fritézy, kotle anebo sporáky jsou obvykle vyrobené z nerezu, a hlavně mívají více plotýnek anebo mnohem větší objem, než když je používáme doma. 

Elektrické kotle. Vaření polévek, omáček a gulášů v jednom spotřebiči.

Díky elektrickým kotlům je vaření všech možných tekutých potravin. Mají obvykle veliký objem a používají se hlavně pro profesionální provozy. V profesionální kuchyni je totiž nutné, vařit pro více, než jen 3–6 členů domácnosti. Navíc se asi nikdy nezastaví. Běží většinou v jednom kuse. Buď se vaří velké objemy omáček či gulášů anebo se v nich pouze ohřívají, aby byly neustále teplé. Existují ještě obrovské elektrické varné kotle, které mají velmi vysoký objem a přímý nebo nepřímý ohřev. Tato specialita je vhodná hlavně do závodních jídelen. Nemusí být jenom elektrické, ale mohou být i plynové.

Elektrické sporáky. Vaření a smažení, vše v jednom

Elektrické sporáky jsou nedílnou součástí každé kuchyně. Nejedná se jenom o kuchyně profesionální, ale i o kuchyně domácí. Všude, kde je něco potřeba uvařit, je nutné mít minimálně sporák. Máme plynové a elektrické sporáky. Elektrické, používáme hlavně tam, kde není jednoduše možné, připojit plynový sporák na plynovou přípojku. Ať už z jakýchkoli důvodů, musíme se smířit s elektrickým. Jeho výhřevnost je většinou stejná, jako u sporáků plynových. Bohužel je ti doba jejich nahřívání. Plynový sporák je nahřátý hned, jakmile zapálíte plamen. Elektrický je nutné nejprve nahřát na požadovanou teplotu.

Elektrické fritézy. Fritování všeho možného.

Fritování je velice oblíbenou součástí v mnoha případech nezdravé kuchyně. Jedná se o smažení potravin o obrovském objemu oleje. Není to zrovna nejzdravější způsob přípravy jídla. Když si ale jednou za čas dopřejeme toto pokušení, nic se nám nestane. Elektrické fritézy je také nutné nejprve pořádně rozpálit. Pak je možné začít fritovat třeba hranolky.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*